Корисне харчування
Мед буває найрізноманітніших кольорів і відтінків — світлий і темний, коричневий, білий і навіть чорний. І хоча чорний мед абсолютно невивибагливий для нас, а в деяких його різновид викликає велике здивування і часом часом незнання, він усе-таки є. Спробуємо розібратися, чому ж він чорний і що впливає на його колір.
Сорт чорного меду
Серед безлічі інших звичних для нас сортів меду один із найзагадковіших за виглядом і складом — чорний. Є кілька сортів меду чорного кольору, серед них темний падевий мед і єгипетський мед із кмину.
Темний падевий мед
Пасочники та пасічники давно помітили, що час від часу їхні бджоли, що збирають звичайний світлий або темний мед, раптом починають давати мед чорного кольору.
Насправді жодного чаклунства тут немає. Основна причина цього явища в тому, що бджоли, крім нектару, починають збирати з рослин падінь (солодка рідина на листі чагарників і дерев, що виділяється комахами, які живляться соком рослин) і медову росу (також солодка рідина, листя хвойних і листяних дерев, що виділяється через різкі температурні колиски, у більшій кількості, ніж завжди. А це в деяких випадках може вплинути на колір меду та зробити його дуже темним.
Варто зазначити, що падієвий мед не завжди чорний. Це залежить від джерела нектару, від різновиду рослин і дерев, від часу збирання та регіону.
Чому бджоли замість ароматного та солодкого квіткового нектару раптом починають збирати солодкі виділення рослин і комах? Причиною тому може послугувати дуже посушливе літо. Бджоли шукають заміну нектару, якого немає, і збирають солодку рідину з листя.
Унаслідок подальшого перероблення паді та медової роси бджолами виходить падієвий мед, деякі сорти якого такі темні, що їх називають чорними. До них можна віднести падевий ялиновий мед, зібраний зі солодких виділень хвойних дерев (елі, сосни, листонениці та ялиці).
Єгипетський чорний мед із кмину
Але чорний колір зовсім не обов'язково свідчить про те, що це падієвий мед. Наприклад, чорним називається також мед, який збирають працьовиті бджілки з чорного кмину в гірській місцевості Єгипту.
Цей сорт меду дуже темного кольору, хоча бджоли збирають його з білих парасолькових суцвіть дикого лугового медоноса кмину (чорна в квітці тільки його внутрішня частина).
За своїми властивостями чорний мед із Єгипту вважається одним із найкращих лікувальних сортів. Власне, в країні, у якій його виробляють, його більше вважають ліками, ніж солодкими ласощами.
Його місцеві шанувальники вважають, що чорний мед із кмину такий корисний, що ним можна лікувати, якщо не будь-які, то вже точно багато хвороб.
Посилюючи цілющі властивості насіння чорного кмину, мед застосовується для лікування шлунка, печінки та жовчного міхура, кишечника, серця й судин, у разі шкірних захворювань, у разі застуди та температури, ускладнених запалень, у разі ослаблення пам'яті та депресії.
Високо цінуються його імуностимулювальні та антибактеріальні властивості, які дають змогу його використовувати для лікування ран, опіків, порізів, хворих на суглоби. Пов'язки з чорного єгипетського меду знімають біль, лікують удари та синці.
Не варто зберігати чорний мед у ємності з металу та в місці, відкритому для сонячних променів, інакше частина його цілющих властивостей буде втрачена.
З оздоровильною метою рекомендується застосовувати чорний мед натщесерце (краще вранці) по 2 чайні ложки раз на день упродовж двох місяців. Перед вживанням потрібно розмішати його в теплому молоці або воді. Це заряджає з ранку бадьорістю, дає приплив сил і зміцнює захисні сили організму.
Чорний мед із кмину використовується і в косметології. З нього виготовляють маски для обличчя, що поліпшують колір шкіри, розгладжують зморшки та уповільнюють старіння.
Зрозуміло, перед застосуванням необхідно порадитися з лікарем. Особливо за наявності будь-яких захворювань або індивідуальних особливостей організму.
Тростинний чорний мед
Це ще один різновид чорного меду з Єгипту. Хоча медом назвати його можна лише умовно. Насправді тростинний мед (меласа) — це патока або солодкий екстракт темного кольору із соку тростини. Цей продукт бджоли не роблять.